Friday, 2024-04-26, 6:15 AM

Welcome Qonaq | RSS
Cello_Q@q@m
Main PageRegisterLog in
Site menu

News topics
Dini [8]
Sevgi [14]
Xeberler [0]
Maraqli [2]
Oyunlar [3]
QAQAM [0]
Letifeler [2]
Video [1]
Shekiller [14]
9B SINFI [0]
Pogramlar [2]

Our survey
BU SEZON KIM SAMPIYON OLACAQ???
Total of answers: 2539

Main » 2007 » June » 28 » ..:..Quran ve Elmi Kesfler..:..
..:..Quran ve Elmi Kesfler..:..
6:51 AM

YAĞMURDAKI ÖLÇÜ
Quranda yağmur haqqında verilen bir melumat, yağmurun ölçü ile endirilmesidir. Zuxruf suresinde bele buyurulur:

" ... Ki O, müeyyen miqdarda göyden su endirdi de, onunla ölü bir memleketi diriltdi (her yana heyat yaydı); siz de belece (qebirlerinizden çıxarılıb) dirildileceksiniz..."
(Zuxruf suresi, 11)

Yağmurdakı bu ölçü de yene çağımızdakı araşdırmalarla müeyyen edilmişdir. Ölçmelere göre, yer üzünden bir saniyede 16 milyon ton su buxarlaşır. Bir ilde bu miqdar 505 trilyon tona çatır. Bu eyni zamanda bir ilde Yere yağan yağmur miqdarıdır. Yeni su, davamlı tarazlıq içinde dövr etmekdedir. Yerdeki heyat da bu suyun sayesinde davam edir. İnsan malik olduğu bütün texnoloji imkanlardan istifade etse de bunu süni şekilde heyata keçire bilmez.

eger bu miqdarda çox xırda bir deyişiklik olsa, ekoloji tarazlıq pozular, bu da heyatın sonu demekdir. Ancaq Quranda da bildirildiyi kimi yere her il eyni miqdarda yağmur enmekdedir.

DeMİRİN MeNBeYİ ELMDeN ÖNCe QURAN-İ KeRİMDe...
Demir Qurani Kerimde nezeri celb edilen elementlerden biridir. Quranın "Hadid" suresi, yeni "Demir" adlı suresinde bele buyurulur:

"... Ve onda möhkem bir sertlik ve insanlar üçün (müxtelif) yararlar olan demiri de endirdik..."
(Hadid suresi, 25)

Ayetde demir üçün xüsusile istifade olunan "endirme" kelimesi, mecazi olaraq insanların xidmetine verilmesi menasında düşünüle biler. Ancaq kelimenin, "göyden fiziki olaraq endirme" formasındakı heqiqi menasını nezere aldıqda, ayetin çox önemli bir elmi möcüzeden behs etdiyi müşahide edile bilir.

Çünki müasir astronomik icadlar, yer küresindeki demir medeninin fezadakı neheng ulduzlardan geldiyini aşkara çıxarmışdır.

ALİMLeR YERİ BAŞQA FORMADA ZeNNEDeRKeN QURAN ONUN YUVARLAQ OLDUĞUNU DEYİRDİ...

"Göyleri ve yeri haqq olaraq yaratdı. Geceni gündüzün üstüne örtür, gündüzü de gecenin üstüne artır..."
(Zümer suresi, 5)

Quranın kainatı tesvir eden ayelerinde istifade olunan çox diqqeti celbedicidir. Yuxarıdakı ayede "örtmek" kimi tercüme edilen ereb dilindeki söz "tekvir"dir. Bu sözün türkçe qarşılığı "yuvarlaq bir şeyin üzerine bir cisim örtmek"dir. Meselen, ereb dilinde lüğetlerde "başa sarıq örtmek" kimi yuvarlaq cisimleri ifade eden feller üçün bu söz istifade olunur.

Ayede gecenin ve gündüzün bir-birlerinin üzerlerini örtmeleri (tekvir etmekleri) mövzusunda verilen melumat, eyni zamanda yerin forması haqqında deqiq melumat vermekdedir. Yalnız ve yalnız yer yuvarlaq olduqda bu ayede ifade edilen fel yerine düşür. Yeni VII esrde Quranda yerin yuvarlaqlığına işare edilmişdir.

Unutmaq lazım deyil ki, o dövrdeki astronomiya anlayışı yeri çox ferqli qebul edirdi. O dövrde yerin bir düz seth olduğu düşünülürdü ve hesablamalar buna esasen aparılırdı. Quran ayeleri ise bize en doğru bilikleri öyredir. Quran Allahın sözü olduğu üçün kainate terif eden en doğru kelmeler istifade edilmişdir.

DAĞLAR Ne ÜÇÜN VAR EDİLİB?

Qurani Kerimi diqqetle oxuduqda bu heqiqetle qarşılaşırıq:

"...sizi yırğalamasın deye, yerde möhkem durmuş dağlar berqerar etmişdir..."
(Loğman suresi, 10)

Bu ayetden de anlaşıldığı kimi dağlar, tarazlığın temin edileceyi formada yaradılmışdır. Elm, keçmiş on dörd yüz il boyunca bu heqiqetden xebersiz qalmışdı. Müasir coğrafiyaşünaslar bu hadiseni "Yerin üst tebeqesinin tarazlığı qanunu" (Law of Isostasy) deye adlandırırlar. Bu qanunun müemmaları nezere alındıqda elm, hele ilk pillelerdedir.

Englen, "Maddenin yüngül olanı yerin sethine çıxarken, ağır maddenin yerinin bu gün deniz olaraq gördüyümüz derin çuxurlar halına geldiyi qebul edilmekdedir. Belelikle, maddenin hündürlüyü ve alçaqlığı dünyanın tarazlığını temin etmekdedir." deyir.

Category: Dini | Views: 6731 | Added by: yekler | Rating: 4.8/8 |
Total comments: 3
3 GydayNafadest  
0
Hi! my identify is Jully. I would like to meemeet admissible boy :)
This is my homepage [url=]http://jskdh5jkd7djh4.com/[/url]l

2 zarina adigozalova  
0
Quran Allah terefinden gonderilen Ilahi mocuzedir

1 elvin  
0
salam!Allah yeri,goyu ve onlar arasinda olanlari yaratmisdir.her kes Ona mohtacdir.O ise hetiyacsizdir,terife ve sukre layiqdir!
Sag olun......!

Name *:
Email *:
Code *:
Login form

News calendar
«  June 2007  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Search

Site friends

Statistics


Copyright MyCorp © 2024